جمهوری اسلامی ایران در تولید زعفران رتبه برتر دنیا را دارد و توسعه زراعت آن باید متناسب با نیاز بازار داخلی و صادرات ساماندهی شود تا از لحاظ اقتصادی توجیه داشته باشد.
در سالهای اخیر کشت زعفران به ۲۲ استان رسیده است و باید طوری برنامه ریزی شود که نوسان قیمتها و افت نرخها به کشاورزان خسارت وارد نکند.
ایران از لحاظ بسته بندی وضعیت بسیار خوب دارد و میتواند در بازارهای جهانی رقابت کند و علت اینکه بخشی از زعفران ایران خریداری و در اسپانیا بسته بندی میشود این است که آنها به دلیل حفظ ثبات قیمت در ابتدای فصل برداشت بخش زیادی از زعفران تولیدی را خریداری میکنند و سپس متناسب با نیاز بازار بسته بندی و عرضه میکنند.
صادرات زعفران به ۴۷ کشور در ۵ قاره دنیا انجام میشود و ایران رتبه نخست را دارد.
بخش عمدهای از زعفران ایران به اسپانیا صادر و با بسته بندیهای ویژه و برندهای اسپانیایی در دنیا عرضه میشود.
۸۰ تا ۹۰ درصد از صادرات زعفران ایران از خراسان رضوی تامین میشود.
نام خراسان رضوی به عنوان رویشگاه اصلی و تاریخی زعفران جهان در کنار مشهورترین زعفران دنیا قرار دارد.
شهرستانهای کاشمر، باخرز، گناباد و … جزو بهترین تولید کنندههای زعفران استان خراسان رضوی است.
تولید زعفران در دو استان خراسان رضوی و سپس خراسان جنوبی به دلیل سازگاری این محصول با اقلیم خشک و کویری صرفه اقتصادی خوبی برای کشاورزان این مناطق دارد.
در استانهای خراسان شمالی، کرمان، یزد، اصفهان، فارس، قم، گلستان و … نیز زعفران در سطح بسیار کم کشت میشود.
زعفران گیاه چند سالهای است که از طریق بنه یا پیاز تکثیر میشود و دوران رشد آن از ماه اول پاییز آغاز شده و تا نیمه آذر ماه به دوران بهرهبرداری میرسد.
گیاه به رشد خود تا پایان فروردین ادامه میدهد و از نیمه دوم تا آخر اردیبهشت ماه به خواب تابستانی میرود و تابستان نیز به آبیاری یا عملیات زراعی نیاز ندارد.
زعفران ایرانی
آخرین نظرات